NBA 2K23

NBA 2K23: Gameplay-verbeteringen

Est. Read Time20 minutes, 21 seconds
NBA 2K23’s gameplay heeft een aantal verbeteringen waar iedereen van alle niveaus wat aan heeft. Scoor meer punten, verbeter je spel en ervaar authentiekere animaties.

NBA 2K23 is er bijna en bevat verbeteringen in de gameplay waardoor de competitieve intensiteit op alle wordt verbeterd. De belangrijkste pijler voor ons dit jaar kan samengevat worden in één woord: authenticiteit. Het team heeft er hard aan gewerkt om zo veel mogelijk evenwicht te creëren tussen Current en New Gen. Hieronder staat alles wat je wilt weten over de updates die eraan zitten te komen in de nieuwste versie van de NBA 2K franchise.

AANVALSGAMEPLAY

De verdediging was een belangrijk punt in het spel van vorig jaar, maar NBA 2K23 zit zo bomvol nieuwe features en upgrades aan de aanvalskant van het veld, dat het een perfect startpunt is. NBA 2K22 was een topjaar voor perimeter spelers: kleinere guards hadden allerlei voordelen ten opzichte van de langere spelers, en outside shooting regeerde in online wedstrijden. We hebben nagedacht na over hoe we meer authenticiteit naar de game konden brengen en gekeken naar hoe virtuele games verliepen vergeleken met echte NBA, en het was duidelijk dat we meer aandacht moesten besteden aan slashers die graag dichtbij de basket komen. Daarom hebben we de tools waarmee je de basket kunt aanvallen uitgebreid.

GEÜPGRADEDE PRO STICK

De duidelijkste upgrade is de toevoeging van nieuwe bewegingscombo's aan de Pro Stick. Intern noemen we deze mechanica 'double throws' (het tikken van de Pro Stick in een richting, terug naar het midden laten gaan, en dan weer snel de Pro Stick terug in dezelfde richting bewegen) en 'switchbacks' (het tikken van de Pro Stick in een richting, terug naar het midden laten gaan, en dan snel de Pro Stick in de tegengestelde richting bewegen). Deze nieuwe bewegingen introduceren allerlei nieuwe wapens voor het schieten en omgaan met de bal.

FLEX OP DE BASKETBALRING

Voor dunking, komen de gemeterde skill dunks van NBA 2K22 (mogelijkheid om moeilijke dunks in de drukte met een getimed schot te forceren) terug, maar met de nieuwe commando's konden we de dunking-controls uitbreiden en kun je precies dunken zoals je wilt zonder dat je per ongeluk onverwachts een skill afvuurt. Als je richting de basket gaat met de Sprint knop ingehouden, is de nieuwe Pro Stick control map voor dunks als volgt:

 • OMHOOG = Twee-handig
 • RECHTS = Sterke hand
 • LINKS = Zwakke hand
 • OMLAAG = Rim hang
 • OMHOOG-OMHOOG = Flashy twee-handig
 • OMLAAG-OMHOOG = Flashy een-handig
 • OMHOOG-OMLAAG = Normale Skill Dunk met meter
 • OMLAAG-OMLAAG = Rim Hang Skill Dunk met meter

Je zult zien dat je met deze nieuwe opties, aan de ring kunt hangen. Voor New Gen, hebben we dit tot een gloednieuw level getild met op natuurkunde gebaseerde gesimuleerde rim hangs! Dit is een bijzonder vermakelijk en ontzettend complex stukje tech dat nu al een paar jaar in ontwikkeling is. Hierdoor heb je controle over wanneer en hoe je aan de ring hangt na een dunk.

De controls zijn simpel. Gebruik een van de nieuwe rim-hang bewegingen die hierboven genoemd zijn wanneer je richting de basket gaat, maar hou de Sprint knop ingedrukt wanneer de speler zijn handen op de ring heeft. Je blijft net zo lang hangen als dat je de knop ingedrukt houdt, en je kunt de linker stick gebruiken om het momentum van je swingende lijf aan te passen en de rechter stick om jezelf op te trekken aan de ring. Dit is allemaal gedaan door een fysieke simulatie, in tegenstelling tot standaard animaties—het ziet er fantastisch uit en zo voelt het ook. Het is een van de leukste dingen die je kunt doen in de City (alleen beschikbaar op New Gen), maar pas op voor techs als je te lang in NBA wedstrijden rondhangt.

VERFIJN JE WEG NAAR DE BASKET

Voor slashers die met iets meer verfijning willen eindigen, zijn er double throw bewegingen die voor hop-step layups gebruikt worden, terwijl switchback bewegingen worden gebruikt voor euro-step en cradle layups, wat heel natuurlijk voelt. Gewoon links of rechts vasthouden zorgt voor een aantal gloednieuwe snelle scoop layups. De zijn geweldig, al helemaal voor kleine guards die snel de bal langs de verdedigers moeten krijgen voordat ze kunnen reageren en het schot blokkeren.

De grotere/sterkere spelers ervaren ook veel nieuwe contact layup content, wat goed laat zien wat er zou gebeuren wanneer een speler als Giannis Antetokounmpo dwars door iedereen heen gaat op z'n pad.

Verder hebben we enkele nieuwe layup pakketten voor zowel New Gen als Current Gen, inclusief Devin Booker, Joel Embiid, Allen Iverson, Magic Johnson, Nikola Jokic, Zach LaVine, Ja Morant, Sue Bird, Diana Taurasi, en meer!

Post spelers kunnen double throws gebruiken voor post drop steps en hop shots. Switchback bewegingen geven je shimmy shots en hooks. Er zijn dit jaar ook allerlei nieuwe signature post shots en hooks waar je uit kunt kiezen.

COMBINE MESMERIZING SKILL MOVES

Dribbelen is in NBA 2K een eigen leven gaan leiden en is een soort van spel in het spel geworden. Spelers kunnen in NBA 2K23 gaan genieten van ‘combo-ing up', want de nieuwe bewegingscombo's geven je nog meer opties voor jouw arsenaal. Met switchback bewegingen maak je nu specifieke signature double cross en hesi (hesitation) cross combo-bewegingen die je kunt toekennen als onderdeel van het Moving Crossover signature pakket—dat is uitgebreid van 15 opties naar 28. Het onder de knie krijgen van je stick throws en de timing van jouw signature animaties is nu extra belangrijk.

Voor je spelers' normale signature size-ups kun je de Pro Stick ritmisch van achter naar voor bewegen. Snelle double throws geven je de hiervoor genoemde combo's. En de Pro Stick herhaaldelijk van achter naar voor bewegen, geeft je weer een compleet andere set animaties, genaamd Signature Combo's, die er fantastisch uitzien.

Een andere grote verandering in het dribbelen is de komst van “aanvallende size-ups.” Een van de dingen die we bij het dribbelen in NBA 2K wilden verbeteren was dat, terwijl de size-up bewegingen er cool uitzagen, ze niet erg nuttig waren. De nieuwe aanvallende size-ups brengen een stuk meer zijwaartse bewegingen en zijn veel beter in de verdediging forceren om te laten zakken en verplaatsen, waardoor je ze de ene kant kunt oplokken en van de andere kant kunt aanvallen–iets wat alle grootse spelers zo goed doen in het echt.

Hoewel het leuk is om je tegenstanders met allerlei flashy dribbels voor de gek te houden, willen we niet aanmoedigen dat spelers de hele tijd blijven dribbelen terwijl hun teamgenoten in slaap vallen. Je energie gaat veel sneller achteruit wanneer je veel bewegingen bij elkaar stopt, dus het is belangrijk dat je efficiënt bent en niet te lang "met je eten blijft spelen". Er is op papier een lange lijst van size-ups die je kunt leren, maar ze zijn allemaal erg simpel en voelen natuurlijk aan. Ga naar 2KU Freestyle Practice om rond te spelen met verschillende stick throw timings en je hebt het na een paar minuten door.

ADRENALINE BOOSTS

Een andere nieuwe feature om overdribbelen te voorkomen is het concept van Adrenaline Boosts. Er zijn drie beschikbare boosts per speler, per bezitting, getoond als drie kleine balkjes onder de meter voor je uithoudingsvermogen.

Boosts worden elke keer gebruikt als je een hard go of explosieve sprint launch doet. Wanneer je boosts op zijn, zul je merken dat je snelheid en acceleratie een stuk lager zijn voor de rest van de tijd dat je balbezit hebt. Net als met dribbelcombo's, is het belangrijk dat je slim basketbal speelt en efficiënt met je bewegingen omgaat in plaats van doelloos heen en weer zig-zaggen om om de verdediging te komen.

AUTHENTIEKER SCHIETEN

Ook het schieten krijgt fijne updates in NBA 2K23. Vanaf de buitenkant succes behalen in NBA 2K22 lag vooral aan de dekking. Als je een open kijk on krijgen, kon je de slechte ratings en onnauwkeurige timing uitbalanceren. Dit jaar wilden we een authentieker schietmodel dat de essentie van de skills van een goede NBA schieter vastlegt.

De eerste grote verandering is de toevoeging van schietattributen. Sinds de invoering van signature jump shots in 2K basketbal, verschilden de animaties wel in hoe ze eruitzagen, maar werkten ze hetzelfde. Dit jaar heeft iedere signature jump shot unieke shooting stats die de effectiviteit helpen te bepalen.

 • Shot Speed - Hoe snel het schot tot zijn ideale loslatingspunt komt
 • Release Height - Hoe hoog het schot wordt losgelaten
 • Defensive Immunity - Hoe effectief het schot is tegen verdedigende bewegingen
 • Timing Impact - Pas shot windows aan voor een beloning bij goede timing ten koste van een hogere penalty bij slechte timing

We voegen ook een enorm aantal schotanimaties toe waaruit je kunt kiezen, meer dan het dubbele van elke andere versie van 2K, en ze lijken veel nauwkeuriger op de echte jumps van de speler. Voor MyPLAYERs liggen de schotanimaties aan de shooting ratings, dus je moet met alle opties rondspelen om uit te zoeken wat het beste werkt voor jouw skillset en speelstijl. Er kijken ernaar uit om meer variatie te zien in de community’s sig shot selectie met deze evolutie van schoten.

SCHOTMETERS & FEEDBACK

Er zijn ook vijf nieuwe schotmeters waaruit je kunt kiezen, met nog 15 die je kunt ontgrendelen door de Seasons heen in de loop van volgend jaar! Sommige groot, sommige klein, sommige boven het hoofd, sommige aan de zijkant, en sommige onder de speler die schiet. Elke meter loopt helemaal vol tot het eind, wat je ideale punt is om los te laten, en loopt weer leeg als je laat bent, net als in 2K17-2K20. De community vroeg veel om deze schotmeter-opties, dus we weten zeker dat iedereen een leuke optie vindt.

Je zult ook een subtiel verschil merken in hoe schotfeedback dit jaar werkt. We gebruiken schotbogen om te laten zien wanneer je vroeg (hoge boog), laat (platte boog), of op tijd (ideale boog) bent, dus door goed op te letten kun je meteen zien of je release goed is. En met schotfeedback ingeschakeld, vertragen we de timing/dekking overlay en green release animaties van tevoorschijn komen tot de bal de basket heeft geraakt. Het is een klein verschil, maar het brengt echt dat beetje drama terug dat green lights soms miste en het moedigt ook iedereen aan door te blijven spelen tijdens balbezit in plaats van op te geven en vroeg terug te gaan naar transitie.

MAAK DE AANVAL MAKKELIJKER

Voor de spelmakers, jullie zullen ook nieuwe tools vinden. De Lead to Basket-pass komt terug naar New Gen op de manier waarop het in Current Gen werkt. Houd gewoon Y/DRIEHOEK ingedrukt om je ontvanger naar de basket te krijgen en laat de knop los om de pass te gooien.

Een ander alternatief is de nieuwe Spot Up pass. Als je B/CIRCEL ingedrukt houdt, zal de ontvanger waar je met de linkerstick naar wijst een snelle V of flare cut maken om vrij te lopen in de perimeter. Het is een handige en snelle manier om vrij zicht te krijgen wanneer je geen tijd hebt om uitgebreid te werk te gaan. MyPLAYERs kunnen ook over een signature pass-stijl beschikken om sommigen van de beste spelers na te bootsen, zoals Steph Curry, Magic Johnson, Jason Williams, LeBron James, en meer.

Of je nou door het veld heen dribbelt, de verdedigers terugdrijft, of voor een spot up van achter de boog gaat, NBA 2K23 biedt allerlei tools die je in jouw aanvalsplan kunt benutten.

VERDEDIGINGSGAMEPLAY

Zoals altijd blijft de verdediging een belangrijke prioriteit voor het gameplay team. We weten dat de beste upgrades in de aanval het spel niet heel leuk maken als er geen counters zijn om ze tegen te houden, dus laten we het even hebben over een paar geweldige verbeteringen aan de andere kant van het veld.

De schietverdediging heeft een mooie verbetering gekregen in NBA 2K23. Tot aan afgelopen jaar gebruiken we een eenvoudige schietverdedigingsberekening dat naar twee specifieke punten keek: de plek van de verdediger wanneer het schot begint en de afstand tot de bal bij het loslaten. Het werkte goed, maar er waren wat tekortkomingen. Als de hand of arm van de verdediger net naar een slechte positie bewoog, precies op het moment dat de shot release werd berekend, kon je een slechte score voor dekking krijgen, ook al zag het er goed uit.

Dit jaar hebben we een systeem gecreëerd dat de hand van de verdedigende speler evalueert tijdens een periode van de schietbeweging. Hierdoor is er meer informatie waardoor er preciezere resultaten worden berekend. Ook ligt de score zo veel dichter bij wat de spelers verwachten, gebaseerd op wat ze zien gebeuren op het scherm.

VERDEDIGING OP DE BAL

Wat betreft het spel op de vloer, verdedigende bewegingen op de bal en body ups kregen een mega refresh met nieuwe content dat 1-op-1 spelerinteracties nauwkeuriger verbeeldt. Je zult ook een nieuwe indicator zien bij degene in balbezit wanneer die in guarding positie is. Dit is het nieuwe verdedigende schaduw-mechanisme. De drie balken op de indicator representeren drie zones: Straight up, Shade left, en Shade right. De zone waarin de verdediger zich bevindt, wordt in het rood getoond. Als de balbezitter een poging doet om een rode zone aan te vallen, wordt deze afgesneden, verliest die de dribbel, of laat die de bal vallen.

Goede verdedigers kunnen anticiperen waar de balbezitter gaat aanvallen en nu worden ze hier beter voor beloond. Het schaduwsysteem werkt voor zowel verdedigers op de bal die de perimeter bewaken als de post en werkt goed om naar de aanval en verdediging te communiceren waarom aanvaringen verlopen op de manier waarop dit gebeurt.

SCHOT BLOKKEREN

Het blokkeren van schoten is ook dit jaar verfijnd. Met NBA 2K22 hebben we onze best gedaan om block targeting te verbeteren en spelers de mogelijkheid te geven om elk schot dat de paint in komt, tegen te houden. In NBA 2K23 zijn blocks realistischer, zijn de uitkomsten voorspelbaarder en kunnen de juiste spelers de tegenstander tegenhouden wanneer hun blocks goed getimed zijn. Geen kleine guards meer die LeBron James-level chase-down blocks meer kunnen uitvoeren als vorig jaar. Je merkt voor goede dunkers meteen verbetering in balzekerheid.

In het verleden was het altijd moeilijk om tomahawks en back scratchers uit te voeren als verdedigers ook maar een beetje in de buurt waren. We hebben wat veranderingen doorgevoerd waardoor goede dunkers een groter repertoire aan dunk pakketten kunnen gebruiken. Voel de beloning van highlight-reel dunks met belangrijke Takeover boosts in de juiste situaties zonder bang te zijn de bal te verliezen. Het schotblokkeringssysteem bevat nu ook “fly-by” blocks. Wanneer je laat bij de perimeter schieters bent, zijn fly-by’s een goede manier om een hand omhoog te krijgen, terwijl het voorkomt dat verdedigers tegen de schieter aan botsen.

DE BAL STELEN

Ball strips zijn dit jaar nieuw en verbeterd met betere dekking. Dus als je een kleine verdediger bent, kunnen snelle handen net zo effectief zijn om slashers en grote spelers het moeilijk te maken in de paint als een goede schotblocker. We hebben ook failed strip contact layups toegevoegd, zodat de poging tot stelen van de verdediger wordt gerespecteerd in plaats van genegeerd.

Wanneer een bal loskomt door een block of steal, zie je een verbeterde sideline awareness tijdens scamble plays. Pickups in de buurt van de uit-lijnen zijn betrouwbaarder, net als diving ball saves die de bal terug in het spel gooien. We hebben wat fantastische 50/50 balreddingen gezien die Dennis Rodman en Alex Caruso trots zouden maken!

BADGES, BUILDS, EN TAKEOVERS

Een van de eerste dingen die iedereen doet wanneer je een nieuwe versie van 2K binnen hebt, is experiementeren met een nieuwe MyPLAYER bouwen. Dit jaar waren de grote doelen voor de Player Builder: verfijning, afwerking, en balans. Je hebt nog steeds compleet de controle om elk soort speler dat je wilt te bouwen, maar de nieuwe builder zorgt ervoor dat alle builds, ongeacht de grootte of specialiteit, leuk en gebalanceerd zijn.

De 5v5-omgeving die vorig jaar is gebruikt om work-in-progress player builds te testen, wordt nu vergezeld door een 3v3-omgeving. Voor New Gen spelers is dit vooral nuttig als je graag op de velden van de City speelt en er zeker van zijn dat je zich thuis voelt op de straten van de stad.

Een andere grote toevoeging aan het build-systeem is dat de animatieaankopen nu gebonden zijn aan je account in plaats van een opgeslagen bestand. In andere woorden, als je nu een animatie aanschaft voor je playshot build, is het ook beschikbaar voor je slasher build, ervan uitgaande dat je speler aan alle animatie-eisen voldoet. Current Gen gebuikers zijn niet meer beperkt door de pie char build-systeem van de afgelopen jaren, aangezien deze is vervangen door de robuustere Player Builder die New Gen gebruikt.

NIEUW GEN BADGE SYSTEEM

De meest indrukwekkende verandering, wanneer het op spelers bouwen aankomt, is het nieuwe badgesysteem voor New Gen. We keken naar de data van de afgelopen jaren en zagen dat spelers vaak neigden naar dezelfde badges, waardoor ze overpowered waren doordat bepaalde badges werden opgestapeld. Dit jaar hebben we een nieuw badgesysteem met niveaus. Er zijn 16 badges per attribuutcategorie: acht in Tier 1, vier in Tier 2, en vier in Tier 3. Badges van Tier 1 zijn het minst krachtig voor je speler, maar kosten ook het minst aantal badgepunten. De kosten worden hoger naarmate je door de niveaus heen klimt en meer invloedrijke badges krijgt. Het idee is dat je een bepaald aantal badges van de lagere niveaus moet hebben, voordat je aan badges van het hoogste niveau begint.

De reden achter deze verandering was om spelers aan te moedigen om lastige beslissingen te maken bij het creëren van hun badgerecepten, loadouts een waardevollere feature te maken, en een betere balans aan te brengen in de badge game in het algemeen. Samen met de niveaus, introduceren we ook "Core" badges. Dit zijn vier unieke badge slots (één in elke attribuutcategorie) die gevuld kunnen worden met badges die niet meerekenen voor je badgepunten. Elke badge heeft een uitdagingseis en als je die behaalt, kan de badge in een core badge slot geplaatst worden. We hebben ook wat veranderingen aangebracht aan de badges zelf. Die lees je hieronder:

AFRONDEN

 • Slithery - Maakt het makkelijker om door drukte heen te gaan, terwijl je botsingen en strips vermijdt
 • Masher - Verhoogt de vaardigheid om te eindigen in layups over verdedigers
 • Aerial Wizard - Vaardigheid om succesvol alley–oops ennd putbacks te volbrengen
 • Bully - Net als Giannis en LeBron de vaardigheid om sterk te eindigen door je dwars door de drukte heen te werken
 • Verwijderd: Hook Specialist

SCHIETEN

 • Agent 3 - Vaardigheid om 3PT schoten vanuit de dribbel te raken
 • Middy Magician - Verbeterde vaardigheid om mid-range jumpers neer te halen uit de bounce of uit de post net als MJ
 • Amped - Vermindert de schietattribuutpenalty's wanneer je moe bent en wanneer je veel beweegt voor het schieten
 • Claymore - Verhoogt een spot up shooter’s vaardigheid om shoot jumpers neer te halen en te vangen, naarmate ze langer blijven staan voor het schieten
 • Comeback Kid - Verbeterde vaardigheid om perimeter jumpers te schieten wanneer je achter staat in de game
 • Hand Down Man Down - Maakt een outside shooter nog dodelijker als de tegenstander faalt om een hand in het gezicht te krijgen
 • Space Creator - Voorgaand een Playmaking badge. Nu boosts het de vaardigheid om stepback jumpers en hop shots te raken, en zorgt er ook voor dat verdedigers vaker struikelen
 • Limitless Range - Een oude favoriet is weer terug. Maakt schieters effectiever met elke schotpoging vanuit diepe 3PT range
 • Verwijderd: Chef, Hot Zone Hunter, Lucky #7, Mismatch Expert (verplaatst naar playmaking), Set Shooter, Sniper, en Limitless Spot-Up

PLAYMAKING

 • Killer Combos - Verbetert een dribbelaars effectiviteit met size-up dribbelbewegingen (eigenlijk een combinatie van Quick Chain en Tight Handles badges van vorig jaar)
 • Clamp Breaker - Helpt balbezitter om meer 1-op-1 body bump confrontaties te winnen (de counter voor Clamps)
 • Vice Grip - Verbetert balzekerheid meteen na het veiligstellen van een rebound, het vangen of het oprapen van de bal. Fantastische badge voor grote spelers!
 • Mismatch Expert - Hiervoor bekend als een shooting badge, deze badge helpt nu kleinere guards om met grotere verdedigers de strijd aan te gaan wanneer ze 1-op-1 niet goed zijn gematcht
 • Verwijderd: Bullet Passer, Downhill, Glue Hands, Stop & Go

VERDEDIGEN/REBOUNDEN

 • Anchor - Een essentiële badge voor laatste linie van verdediging bigs, verbetert vaardigheid om te blokkeren en schoten tegen te werken in de paint
 • Boxout Beast - Helpt rebounders boxout battles te winnen in zowel aanvallende als verdedigende rebounding situaties
 • Work Horse - De Pat Bev badge die jouw vaardigheid om op 50/50 ballen te jagen boosts en waarmee je keihard kunt verdedigen zonder moe te raken
 • Glove - Vernoemd naar de legendarische verdediger Gary Payton, helpt je om spelers te strippen wanneer ze zich klaarmaken om te schieten en de bal vrij te krijgen van balbezitters
 • Challenger - Verbetert de effectiviteit van perimeter shot contests
 • Verwijderd: Defensive Leader

TEAM TAKEOVER HERONTWERP

Takeovers zijn speciale vaardigheden waarvan je je kunt voorzien in MyPLAYER die je kunt activeren nadat je je Takeover meters hebt opgebouwd. Hoewel de eerste en tweede Takeovers hetzelfde blijven, is Team Takeover herontworpen.

In de laatste paar versies activeerde een speler Team Takeover voor het hele team en werd iedereen hot nadat de eerste, tweede en Team Takover meters in opeenvolgende volgorde werden opgevuld. In NBA 2K23 werkt Team Takeover als een samenwerkend teamsysteem waarbij het hele team één meter deelt. Elke speler van het team heeft een even groot deel van de meter dat ze moeten opvullen door goed te presteren en een goed teamgenoot te zijn. Wanneer elke speler zijn deel van de meter heeft gevuld, gaat Team Takeover automatisch aan voor het hele team. Het nieuwe ontwerp is logischer en is een betere representatie van wat het betekent om als team hot te zijn en het spel over te nemen als een geheel.

AI GAMEPLAY

NBA 2K23 zit vol met fijne AI snufjes voor beide kanten van het veld voor de new gen consoles. Hier zijn enkele highlights die de AI engineers en Da Czar voor je hebben bekokstoofd.

VERBETERINGEN IN DE AANVAL

Het eerste wat we dit jaar wilden aanpakken was hoe de aanvallende AI dribbelbewegingen gebruikte om aan te vallen. Het doel was om de AI agressiever te maken in het opzetten van de bewegingen, en bewuster te maken van welke bewegingen het gebruikt in verschillende situaties. We hebben de AI's vaardigheid om de verdedigers positie te begrijpen verbeterd door middel van het nieuwe verdedigende schaduwsysteem waar we over hebben verteld. AI balbezitters kunnen nu de situatie beter lezen en uit hun arsenaal van bewegingen de beste aanval pakken. Ze begrijpen nu hoe ze de verdediger moeten opzetten, hoe ze de verdedigers counter moeten lezen, en vallen dan openingen aan met passende combo's gebaseerd op hun bewegingsset en hun gewoontes.

Om de aanval van de AI effectiever te maken, wisten we dat we de timing van de AI's drive pogingen moesten afwisselen. Om dit te doen hebben we de AI zo ontworpen dat die voorkeur heeft voor de eerste opening voor de aanval, of zoals wij het noemen, 'first move attack priority'. Op elk gegeven moment zal de AI snel aanvallen na een enkele beweging of zelfs voor een beweging is uitgevoerd. Maar als een speler in goede guarding positie is, zal de AI doorgaan met enkele en dubbele bewegen om zo te proberen een opening te creëren.

Naast dat de AI balbezitters intelligenter zijn gemaakt, wilden we er ook zeker van zijn dat ze hun tegenhanger in het echte leven zo goed mogelijk nabootsen. Daarom hebben we een gloednieuw signature AI aanvalssysteem gebouwd waarmee we het dynamische signature aanvalspakket, dat maximaal vier signature combinaties bevat, van de ster kunnen toewijzen. Elke enkele combinatie kan maximaal vier enkele bewegingen of twee combo-bewegingen bevatten. We kunnen zelfs variaties creëren waarmee de AI in moves kan vooruitgaan.

We kunnen bijvoorbeeld Kevin Durant’s tussen de benen cross, met een tussen de benen cross en stap terug combineren. Met early move prioriteit, worden deze bewegingen niet vooraf geschreven. Hij kan schieten en aanvallen na de tussen de benen als een enkele beweging, of schieten na de tussen de benen cross. Als de gebruiker nog steeds in goede guarding positie is, kan hij beslissen om aan te vallen met een andere combo uit z'n pakket of gewoon voor een schot gaan. Het is een erg krachtig systeem dat we dynamisch updaten in de loop van het seizoen, en zorgt ervoor dat onze AI nooit voorspelbaar is in een één-op-één spel.

De volgende grote verbetering is de AI's uitvoering van de pick en roll. In NBA 2K23 begrijpt de roll man hoeveel afstand hij moet houden tot de balbezitter en kan zijn rolpad naar de ring varieren, afhankelijk van de bal en hoe ze worden verdedigd. Om dit aan te vullen, begrijpt de AI passer ook veel beter hoe open vs. gedekt passingspaden, alley-oop mogelijkheden, en lob pass mogelijkheden over de verdediging heen, werken. De AI is ontzettend bewust van welke schoten beschikbaar zijn, gebaseerd op de verdedigende dekking, dus je ziet AI scorers op allerlei verschillende manieren scoren bij een pick en roll.

Aan de coachingkant geven dynamische game-plans ons flexibiliteit in hoe de AI ervoor kiest om hun aanvallen in te zetten van het ene spel naar het andere. AI coaches tracken efficiëntie door te kijken naar de punten per bezit voor speltypes, freelance pick en roll, freelance post, en freelance isolatieacties. Ze tracken ook zowel verkeerd gematchte pogingen voor isolatie en post, als mid-range en driepunt schietbezit.

In plaats van vooraf bepalen wie de teams topscorers zijn en wie het leeuwendeel van de aanvalsbezittingen op zich neemt, doet de AI coach pre-game matchup evaluaties, en geeft hij meer gewicht aan de speler met de betere matchup. Dit kan ook tijdens de game veranderen, gebaseerd op de efficiëntie van elke scorer op het veld. Als LeBron James de betere matchup heeft en goed scoort, duikt de game-plan dieper en geeft het meer gewicht aan het spel waar hij het meeste succes mee boekt. Aan de andere kant past de AI zich ook aan als de primaire scorer het lastig heeft. Dus als LeBron een slechte dag heeft, zul je zien dat de 2e en 3e opties vaker de kans krijgen.

VERBETERINGEN IN DE VERDEDIGING

Vorig jaar bouwden en herschreven we bijna al onze grote verdedigingssystemen. Dit jaar ging het om het verfijnen hiervan, zodat ze hun beste werk konden doen. Elke fase van het verdedigingsspel is verbetered. Van transitieverdediging, waar we kunnen identificeren dat de balbezitter is opgepikt, waardoor de anchor de paint kan verlaten en bij z'n man kan komen, tot ervoor zorgen dat de 'NO THREES' setting werkt zoals die hoort. Rotaties zijn sneller en gevarieerder; pick en roll verdediging is strakker en slimmer' en dit jaar kunnen de spelers kiezen om drive, pick en roll uit te zetten. We hebben ook cutterhulp individueel verbeterd om meer controle te krijgen over hun Defensive Focus instellingen.

NBA 2K23 bevat ook op prestatie gebaseerde verdedigingsaanpassingen. In het verleden wisten we hoeveel punten en assists de leidende scorers hadden op de aanval en op basis daarvan werden aanpassingen gemaakt. Maar de aanpassingen die de AI maakte, moest generiek zijn omdat het niet duidelijk was hoe een bepaalde speler tot dat totaal van scoren en assists kwam. Dit jaar kunnen we precies bijhouden hoe scorers hun schade aanrichten. De engine kan post-scoring, off-screen acties en isolaties ontcijferen en of de spelers aan de ring scoren. Het detecteert spot-up schoten vs. spelers die van veraf driepunters scoren na een paar keer dribbelen. Elk van deze scenario's heeft een eigen verdedigingsaanpassing die de AI automatisch oppikt, afhankelijk van hoe efficiënt de scorers hun schoten maken. Als een gebruiker worden deze aanpassingen automatisch voor jou gemaakt, wanneer de adaptive engine aan staat. Maar je kunt er ook voor kiezen om je eigen aanpassingen te maken in de verdedigingsinstellingen.

De verdedigende AI stuurt niet zo snel hulp totdat we weten of de tegenstander gebruik kan maken van een bepaalde opening. Dus in het begin van een wedstrijd, kan het je opvallen dat je in tegenstelling tot vorig jaar veel minder hulp krijgt, aangezien je teamgenoten kijken of de tegenstander gebruik maakt van een opening. Je kunt uiteraard de automatische aanpassingen uitzetten en meteen hulp krijgen van je teamgenoten als je op die manier verdedigen fijner vindt.

TER AFSLUITING

Dit jaar zul je aan beide kanten van het veld verbeterde gameplay zien, wat zou moeten leiden tot meer overwinningen en meer naadloze acties. We kunnen niet wachten tot de community de gameplay van dit jaar gaat ervaren, gloednieuwe features gaat ontdekken en allerlei verscholen dingen gaat ontdekken die we in de game hebben verstopt. NBA 2K23 ligt 9 september in de schappen, maar je kunt vandaag al jouw exemplaar reserveren!